środa, 8 kwietnia 2020

Kochani! Bez słodkości święta nie byłyby świętami, przedstawiamy więc przepisy na wypieki i desery, którym nie zdoła się oprzeć żaden łasuch z książki: ,,Polska Wielkanoc'' pod red. Małgorzaty Durnowskiej.


 Mazurek migdałowy
Składniki:
25 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru
3 żółtka
szczypta soli 

Masa:
15 dag mielonych migdałów
30 dag jasnego miodu pszczelego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
15 dag masła
 Dekoracja:
orzechy, migdały, rodzynki 

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, uformować prostokąt lub owal. Podpiec ok. 10 min. w temp. 180 stopni C, aby nabrało lekko złotego koloru.

Migdały wymieszać z miodem, skórką oraz stopionym masłem. Masę wyłożyć na ciasto i piec 10 min. w temp. 200 stopni C. Wystudzony mazurek udekorować bakaliami.


Mazurek z kajmakiem i migdałami 
Składniki:
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru
1/2 kostki schłodzonego masła
szczypta soli
1 puszka masy kajmakowej
20 dag płatków migdałowych

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać posiekane masło i jajko, chwilę ucierać ( grudki masła powinny pozostać widoczne). Wlać 2 łyżki zimnej wody , wyrobić ciasto.Jeśli jest suche, dodać stopniowo jeszcze 1 łyżkę wody. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na co najmniej 1 godz. do lodówki.

Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 32 cm. Przełożyć go do natłuszczonej formy do tarty, posypać odrobiną mąki, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni C. Wyjąć i wystudzić.

Płatki migdałowe  lekko uprażyć na suchej patelni. Ciasto posmarować grubą warstwą masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. 



Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Składniki:
17 dag mąki pszennej
1 jajko
15 dag brązowego cukru
1/2 kostki masła 
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag mlecznej czekolady
5 dag orzechów włoskich
5 dag orzechów laskowych
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietanki 30 %

Przygotowanie: 
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko oraz mąkę z dodatkami, wciąż ucierając. Na końcu wsypać posiekane orzechy i czekoladę, całość zmiksować.Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je i ułożyć na wyścielonych pergaminem blachach, zachowując odstępy. Piec ok. 12 min. w temp. 180 stopni C.

Przygotować polewę. Czekoladę roztopić, mieszając w rondelku na małym ogniu. Dodać śmietankę, masę ubijać do uzyskania gładkiej polewy. Wstawić ją na chwilę do zimnej wody. Ciasteczka posmarować polewą i odstawić w chłodne miejsce, aby całkiem zastygła.


Babka dwukolorowa
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić na małym ogniu. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać po 1 łyżce mąki i proszku, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać wystudzoną margarynę, ucierając. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną zmiksować z kakao.

Do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem przelać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni C. Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.


Smacznego!!!


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz