Mazurek migdałowy
Składniki:
25 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru
3 żółtka
szczypta soli
Masa:
15 dag mielonych migdałów
30 dag jasnego miodu pszczelego
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
15 dag masła
Dekoracja:
orzechy, migdały, rodzynki
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, uformować prostokąt lub owal. Podpiec ok. 10 min. w temp. 180 stopni C, aby nabrało lekko złotego koloru.
Migdały wymieszać z miodem, skórką oraz stopionym masłem. Masę wyłożyć na ciasto i piec 10 min. w temp. 200 stopni C. Wystudzony mazurek udekorować bakaliami.
Mazurek z kajmakiem i migdałami
Składniki:
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki cukru
1/2 kostki schłodzonego masła
szczypta soli
1 puszka masy kajmakowej
20 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać posiekane masło i jajko, chwilę ucierać ( grudki masła powinny pozostać widoczne). Wlać 2 łyżki zimnej wody , wyrobić ciasto.Jeśli jest suche, dodać stopniowo jeszcze 1 łyżkę wody. Zawinąć je w folię spożywczą, włożyć na co najmniej 1 godz. do lodówki.Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 32 cm. Przełożyć go do natłuszczonej formy do tarty, posypać odrobiną mąki, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 30 min. w temp. 200 stopni C. Wyjąć i wystudzić.
Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni. Ciasto posmarować grubą warstwą masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasteczka czekoladowe z orzechami
Składniki:
17 dag mąki pszennej
1 jajko
15 dag brązowego cukru
1/2 kostki masła
10 dag gorzkiej czekolady
5 dag mlecznej czekolady
5 dag orzechów włoskich
5 dag orzechów laskowych
3-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki śmietanki 30 %
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z proszkiem i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko oraz mąkę z dodatkami, wciąż ucierając. Na końcu wsypać posiekane orzechy i czekoladę, całość zmiksować.Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je i ułożyć na wyścielonych pergaminem blachach, zachowując odstępy. Piec ok. 12 min. w temp. 180 stopni C.
Przygotować polewę. Czekoladę roztopić, mieszając w rondelku na małym ogniu. Dodać śmietankę, masę ubijać do uzyskania gładkiej polewy. Wstawić ją na chwilę do zimnej wody. Ciasteczka posmarować polewą i odstawić w chłodne miejsce, aby całkiem zastygła.
Babka dwukolorowa
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę roztopić na małym ogniu. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać po 1 łyżce mąki i proszku, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać wystudzoną margarynę, ucierając. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną zmiksować z kakao.
Do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem przelać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni C. Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz